Περί… γρίφων ο λόγος.
Αφήνω εδώ την άποψή μου για ένα τόσο ανοιχτό και πολύπλοκο ζήτημα, που θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες. *Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με τους τύπους δωματίων απόδρασης, αν έχουν λουκέτα ή μηχανισμούς, αν έχουν γρίφους ή όχι!
Πολλά τα σχόλια για το αν είχε ή δεν είχε γρίφους ένα δωμάτιο, αν ήταν δύσκολοι ή εύκολοι, “σωστοί” ή λάθος κτλ. Αρχικά εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη γενική έννοια του Γρίφου όπως περιγράφεται στα λεξικά και του “Γρίφου σε escape room”, γιατί μιλάμε για ένα παιχνίδι, με στόχο τη διασκέδαση μέσω της επίλυσης απλών ζητημάτων και τελικά της απόδρασης και όχι για διαγωνισμό μαθηματικών ή γνώσεων.
Γρίφος (γενικά) ή αίνιγμα ή πρόβλημα είναι οτιδήποτε μπορεί να θέσει κάποιος σαν ερώτημα και να περιμένει λύση, λογική ή παράλογη, αντισυμβατική ή όχι, με λίγη ή πολύ φαντασία, ακόμα και να θεωρηθεί “άλυτος γρίφος”. Δεν μπορεί κανείς να κρίνει αν είναι σωστός η λάθος, καλός ή κακός κτλ. Ο γρίφος είναι φτιαγμένος για να σε μπερδέψει, να σε αποπροσανατολίσει και να νομίζεις ότι η λύση είναι κάποια άλλη.
ΟΜΩΣ οι “Γρίφοι σε Escape Room” πρέπει να είναι “γρίφοι” ή “βήματα” ή ενέργειες που έχει να κάνει κάποιος σε ένα δωμάτιο απόδρασης, με στόχο να φτάσει στην έξοδο σε συγκεκριμένο χρόνο, με χρήση βοήθειας ή όχι. Οι γρίφοι μπορεί να είναι παρατηρητικότητας, ψαξίματος, συνδυασμού αντικειμένων, απλοί μαθηματικοί, λογικής ακολουθίας, αντιστοίχησης ή αποκρυπτογράφησης συμβόλων ή ήχων, με φως ή με σκιά, με αόρατο μελάνι κ.ο.κ. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να είναι “άλυτα αινίγματα” που την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνον ο δημιουργός τους ή να έχουν τόσο αντισυμβατική λύση που να μην μπορεί να επιλυθεί από τον μέσο παίκτη!
Συνήθως σε ένα escape room οι λύσεις των γρίφων μας δίνουν κωδικούς (λέξεις ή αριθμούς), κλειδιά ή τρόπους που ανοίγουν ή λειτουργούν αντικείμενα ή μηχανισμοί. Τα στοιχεία για τη λύση αυτών των γρίφων μπορεί να είναι κρυμμένα ή διάσπαρτα, φανερά υπό συνθήκες, ή ακόμα και με αισθήσεις όπως αφή και όσφρηση. Καλό είναι ο μέσος παίκτης να μπορεί να φτάσει στη λύση με το πολύ μια βοήθεια ανά γρίφο. Αυτό απαιτεί τα στοιχεία λύσης του γρίφου να έχουν ομοιογένεια και ο γρίφος (δύσκολος ή εύκολος) να έχει κατανοητή λύση!
Τέλος μην ξεχνάμε ότι στα escape rooms υπάρχει και η περίπτωση να μην βγούμε και να μην τα “καταφέρουμε” για πολλούς λόγους. Ωστόσο είναι παιχνίδια, φτιαγμένα για να περάσουμε καλά και να διασκεδάσουμε, ό,τι κι αν συμβεί και ως τέτοια θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε!!!
************************
Άλλα θέματα για συζήτηση:
-Διαφορά μεταξύ “Escape the Room Game” – “Horror House”
-Γραμμικότητα γρίφων – Αλληλουχία – Σύνδεση με την Ιστορία
-Ηθοποιοί στα Escape Rooms – Παίζουν ρόλο ή απλά μας τρομάζουν?
-Λουκέτα VS μηχανισμοί – Ίδια λογική.
Τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών. Διαβάστε περισσότερα Escape Journals από χρήστες του The Escape.
spirosVII
Συμφωνώ με την άποψή σας και την περαιτέρω ανάλυσή της. Φαίνεται ότι προέρχεται από άνθρωπο που γνωρίζει καλά το “άθλημα” και γι’ αυτό είναι ξεκάθαρη και κατανοητή.
Έτσι επιγραμματικά καταθέτω το σχόλιό μου για το άρθρο.
1) Είναι χόμπυ, πάμε για διασκέδαση κι όχι για να δείξουμε πόσο έξυπνοι είμαστε, στην παρέα μας ή στους υπόλοιπους τρίτους.
2) Φοβερή η ανάλυση του τι είναι γρίφος και τι είναι γρίφος σε escape room.
3) Πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφετε σχετικά με το “Καλό είναι ο μέσος παίκτης να μπορεί να φτάσει στη λύση με το πολύ μια βοήθεια ανά γρίφο.”
Να πούμε ίσως επίσης ότι έχει διαφορά η βοήθεια να είναι του τύπου “ψάξτε να βρείτε τον σωστό ραδιοσταθμό” με το “συντονειστείτε καλύτερα”.
Οπότε, αν δεν μπει στο νόημα η ομάδα με την 1η βοήθεια, μπορεί η 2η να είναι λίγο πιο συγκεκριμένη.
RISA
Πολύ ωραία και αναλυτική η περιγραφή για το τί είναι γρίφος. Στα περισσότερα συμφωνώ.
Στο μόνο το οποίο διαφωνώ είναι στο ότι εγώ δεν συμπεριλαμβάνω στον όρο γρίφος το ψάξιμο(εννοώ το απλό). Ο γρίφος για εμένα απαιτεί έστω και ελάχιστα σκέψη, οπότε αν χρειάζομαι για παράδειγμα ένα κλειδί το οποίο είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί για να ανοίξω μια πόρτα, για μένα αυτό δεν είναι γρίφος. Για να το θεωρήσω γρίφο θα πρέπει το ψάξιμο απαραίτητα να συνδυάζεται με κάτι που απαιτεί σκέψη, παρατηρητικότητα κλπ